Obilježavanje 110 godina strukovnog obrazovanja u arhitekturi i građevinarstvu te 40 god. geodezije

Graditeljsko-geodetska škola u Splitu 4.12.2017. je obilježila 110 godina strukovnog obrazovanja u arhitekturi i građevinarstvu te 40 godina obrazovanja u geodeziji. Povodom ove obljetnice u školskom atriju upriličen je prigodni program te je otvorena izložba radova s tridesetak panoa na kojima je prikazan rad škole kroz sve ove god i kojom je pokazano cijelokupno povijesno bogatstvo ove škole. Svečanosti je prisustvovao predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, Pomoćnik ministrice gosp. Momir Karin, Župan Splitsko-dalmatinske županije gosp. Blaženko Boban, Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti gosp. Tomislav Đonlić, predstavnici grada Splita ,predstavnici Ureda državne uprave te Sveučilišta u Splitu. Tu je bio i Dekan Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije gosp. Boris Trogrlić pod čije okrilje naši učenici u najvećem broju nastavljaju studiranje. Također je bila prisutna Predsjednica Udruge geodeta Dalmacije gđa. Ivana Racetin, predstavnici Udruge građevinskih inženjera Splita , predstavnik Hrvatske gospodarske komore gosp. Mladen Buljan kao i Instituta građevinarstva hrvatske. Na svečanosti su bili i predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i Agencije za odgoj i obrazovanje, također i načelnik splitskoga Odjela za prosvjetnu inspekciju gosp. Jurica Botić. Događaju je prisustvovao veliki broj ravnateljica i ravnatelja iz Zajednice graditeljskih škola RH kao i iz Splitsko – dalmatinske županije te ravnatelji gosti iz inozemstva. Na svečanost su pozvane sve umirovljenice i umirovljenici koji su radili u Graditeljsko-geodetskoj tehničkoj školi te naposljetku i naši sadašnji učenici.

Večer je otvorio ravnatelj Filip Relja koji se osvrnuo na povijest i sadašnjost njegove škole:

Punih 110 godina kontinuiranoga strukovnog obrazovanja u području arhitekture i građevine te 40 godina obrazovanja u području geodezije, sama po sebi impresivna je činjenica, i kao takva svjedoči o kvaliteti, značaju, ulozi i stvarnome doprinosu Graditeljsko geodetsko tehničke škole prilikom izgradnje, odnosno razvitka našega grada, županije i domovine.

obljetnicaU tome dugome povijesnom hodu, sudjelovali su brojni učenici naše škole, koji su ostavili neizbrisiv trag vidljiv u vizurama našega grada kao stvarni zalog nama i budućim naraštajima. Utkali su oni pomno svoja znanja, vještine i umijeća u izgled našega grada koji se zahvaljujućim njihovim vizijama mijenjao, rastao i stasao. S osobitim ponosom danas ističemo kako je glavnina inženjera arhitekture, građevine i geodezije koji su snivali neke nove obrise našega grada i domovine, svoja prva znanja stjecali upravo u našoj školi pod budnim okom naših profesora.

Razdoblje od 110 godina neobično je značajno u životu jedne strukovne škole. Značaj je tim veći jer stručne škole, za razliku od onih općeobrazovnih, svojim djelovanjem aktivno sudjeluju u razvitku postojeće privredne grane i daju inicijativu razvitka novih privrednih grana. Stručne škole, pa tako i naša, oduvijek su bile izložene značajnijim i dinamičnim promjenama, a neke od takvih promjena čekaju nas već i u bliskoj budućnosti.

POVIJEST GRADITELJSKE ŠKOLE U SPLITU

Početkom stručnog obrazovanja za građevinska zanimanja smatra se 10. veljače 1907. godine, kada se otvara Obrtnička strukovna škola s Javnom dvoranom risanja. Ta škola nastala je nakon reorganizacije Obrtničke škole usavršavanja, koja je djelovala od 1890. godine u zgradi Velike realke. Za ravnatelja je postavljen inženjer Kamilo Tončić. Škola je imala puno odjela, te je u to vrijeme bila najbrojnija škola u gradu. Nastava se odvijala na četiri različite lokacije u gradu, u nekoliko privatnih zgrada na Lučcu i u zgradi Parne mastione. Unatoč pokušajima gradnje jedinstvene zgrade, dislociranost škole je potrajala do kraja 1. svjetskog rata.

Nakon 1. sv. rata 1919. škola je podijeljena u tri cjeline: Muška zanatska škola za zidare, stolare, tesare, klesare i pletere s dvoranom za risanje i modeliranje, Ženska zanatska škola s odjelima za šivanje odijela, rublja, tkanje, čipke i vezivo, te mješovita Šegrtska škola. Te godine Škola prelazi u zgradu bivše Poljoprivredne škole u Zrinsko- frankopanskoj ulici i ostaje u njoj do 1958. godine.

Privredni razvoj, posebno graditeljstvo, industrija i brodarstvo nametnuli su potrebu za osnivanjem upravo tehničke škole te je tako šk. god. 1920./21. osnovana Srednja tehnička škola. Najprije je osnovan odsjek za građevinske tehničare, a nakon njega i brodostrojarski, elektro, brodograđevni i odsjek slabe struje. Građevinski odsjek uskoro je obogaćen arhitektonskim odsjekom. Zgrada u Zrinsko – frankopanskoj ulici odigrala je vrlo značajnu ulogu prilikom utemeljenja stručnog obrazovanja u gradu Splitu jer su upravo u njoj nastala glavna strukovna zanimanja.

Početkom 2. Svjetskog rata, 1940./41. škola dobiva naziv Srednja tehnička škola s arhitektonsko – građevinskim odsjekom, a za vrijeme talijanske okupacije (1942.-1943.) Scuola media tehnica.

Nakon rata, u šk. god. 1947./48. Škola doživljava promjene u svom ustroju što se odražava i na novi naziv: Srednja tehnička škola u Splitu, s tri odjela: arhitektonski, građevinski i arhitektonsko – građevinski.

WhatsApp Image 2017-12-11 at 15.13.38Škola ostaje u zgradi u Zrinsko – frankopanskoj ulici sve do 1957. godine. Škole koje su djelovale upravo u toj zgradi iznjedrile su niz značajnih i poznatih imena unutar razvitka kulture u gradu Splitu. Svi splitski umjetnici prošli su kroz ove odjele risanja i modeliranja, a vrsni tehničari izašli su iz tehničke škole, te kasnije, nastavili obrazovanje na praškim fakultetima. Dinko Šimunović, koji je proveo u toj zgradi 19 godina, zvao ju je „zgrada u vrenju“:

„Tako je nazivam jer je uistinu slična badnju u kome sok zrela grožđa sad tiše, a sad bučnije vre: takovu sam je našao i takovu poslije 19 godina službe ostavio. Kipjelo u njoj radom i životom, neprestano se mijenjalo u spoljašnosti i nutrini, pače ni ime joj ne bijaše niti zvanično postojano kao u drugim školama…“.

Taj naš poznati književnik predavao je Hrvatski jezik, Poslovne sastavke, Nauku o kostimima… Kamilo Tončić, istaknuti arhitekt secesionist, bio je jedan od prvih ravnatelja. Emanuel Vidović, istaknuti slikar, predavao je risanje i modeliranje većini slikara ovoga područja. Josip Hatze, poznati skladatelj, godinama je predavao pjevanje i glazbu te vodio zborove.

Godine 1957. škola seli u novu zgradu u dvorištu postojeće zgrade iz 1904. zapadno od stare Tehničke škole. Investitor izgradnje je sama Srednja tehnička građevinska škola a autor idejnog nacrta zgrade je arhitekt dr. sc. Zdenko Tončić, koji je ujedno predavao u školi.

Školske godine 1959./60. ponovo dolazi do promjene naziva u Građevinsko tehnička škola u Splitu da bi 1963. godine odlukom Općinske skupštine Split bio osnovan Građevinski školski centar u kojem su se obrazovali svi kadrovi za potrebe građevinske privrede – tehnička i zanatska zanimanja. Dvije godine kasnije 1965. godine dolazi do izmjene Odluke o osnivanju GŠC-a a koja je tada glasila: „Osnivač GŠC-a je Skupština općine Split, a suosnivači su privredne organizacije građevinara – poduzeća: Cestar, Konstruktor, Projektant, Rad, Tehnogradnja, Tehnika, Urbanistički biro, Voljak i Obnova. Dužnost direktora GŠC-a obavljao je inž. Jakša Miličić.

Građevinski školski centar 1974. godine formira se kao radna organizacija s tri OOUR-a i to OOUR Škola, OOUR-a Dom učenika i OOUR-a Pogon za proizvodni rad.

S obzirom da se je u gradu Splitu tada a i ranije, osjećala potreba za geodetskim kadrom tj. srednjom Geodetskom školom, zahvaljujući velikom naporu uprave škole kao i entuzijazmu inž. Nikolića te građevinske privrede 1977. god. uvodi se novi program i zanimanje Geodetski tehničar, stoga ovom današnjom proslavom, obilježavamo i 40 god. stručnog obrazovanja za geodetskog tehničara.

Godinu dana poslije, 1978. GŠC udružuje se s gimnazijom „Ćiro Gamulin“ i prerasta u Centar za odgoj i obrazovanje u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala „Ćiro Gamulin“. Centar se sastojao od dva OOUR-a: OOUR Srednje obrazovanje i OOUR Dom učenika a za direktora je imenovan prof. Dragi Borić. Godine 1980. Centru pristupa kao samostalni OOUR Odgoj i obrazovanje kadrova za industriju kamena i mramora Pučišća.

Školske godine 1985./86. Iz Centra se izdvaja MIOC kao samostalna škola.

Godine 1991 OOUR-i postaju samostalne organizacije, pa tako OOUR Srednje obrazovanje postaje Graditeljska škola Split sa sjedištem u Teslinoj 4.

Građevinska škola zadržala se u ovoj zgradi sve do 1992., kada seli u novogradnju na adresi Matice hrvatske u sklopu sveučilišnog kampusa, našu sadašnju zgradu koju je projektirao arhitekt Dinko Kovačić. 1993. od Graditeljske škole Split odvaja se Graditeljska obrtnička i grafička škola u Splitu.

Ravnatelj Graditeljske škole postaje prof, Jerolim Ostojić a od 1994. god do 2010.god. školu je vodio prof. Frano Bušić.

Naziv Graditeljsko-geodetska tehnička škola Split ustanovljen je 2002. godine i škola ga do danas nosi.

Ravnatelj Filip Relja je istakao kako je Graditeljsko-geodetska tehnička škola Split danas uvjerljivo najveća škola u RH koja obrazuje kadrove za graditeljstvo i geodeziju, odnosno, buduće geodetske, građevinske i arhitektonske tehničare s respektabilnih 20 odjeljenja s 520 učenika i 60 djelatnika.

Trenutačno se pripremaju za novu i nužnu modernizaciju strukovnog obrazovanja, okrenuti su novim izazovima, EU projektima, međunarodnim razmjenama učenika i profesora kako bi što više povećali vidljivost ne samo škole već i strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Na samome kraju ravnatelj se posebno zahvalim generacijama profesorica i profesora koji su u život škole u ovih proteklih stotinjak godina nesebično utkali sva svoja znanja i umijeća; svim vrijednim djelatnicama i djelatnicima koji su skrbili i skrbe da naša škola uvijek sjaji i blista; svima čija imena nisu toliko poznata, a sve ove godine živjeli su i disali za ovu školu te svojim radom doprinijeli da budemo to što danas jesmo.

Bivši direktor škole Jakšizlozbaa Miličić istaknuo je da je ova obrazovna ustanova nesvakidašnje bogatstvo, te da se ne boji za njenu budućnost jer je pokazala ustrajnost i upornost.

– Veseli me činjenica da smo kroz desetljeća stvorili školstvo koje je suvislo, koje obrazuje i odgaja generacije kojima je zadaća da grade Dalmaciju, Hrvatsku i bilo gdje u svijetu rade nešto što je nužno za napredak civilizacije – rekao je bivši gradonačelnik Splita.

Samu izložbu je predstavio arhitekt Dražen Pejković koji se zahvalio profesoricama i profe sorima na samoj ideji izložbe te istakao statistiku koja govori kako u Splitu postoji 60 tisuća stambenih objekata te da je nemoguće pronaći projektnu dokumentaciju u kojoj nema polaznika Graditeljsko-geodetske tehničke škole.

Župan Splitsko-dalmatinski je rekao:

Uvjeren sam kako u Dalmaciji nema građevine na kojoj nije radio učenik ove škole. Stoga, ovakve strukovne škole treba njegovati jer gradovi ne bi postojali da nije ljudi iz ovih struka. Nedavno sam bio na Poljudu, tamo se hvale 106. rođendanom Hajduka, nakon toga bio sam u Kotlenicama kod bake Anđe na njenom 107. rođendanu. Rekla mi je da dogo dine ne dolazim ako nađem nekog starijeg od nje. Reći ću joj da sam našao upravo ovu školu i da je 110 godina velika stvar – kazao je župan Blaženko Boban te zaradio veliki pljesak okupljenih.

Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, kazao je kako mu je drago što prisustvuje ovoj obljetnici iz dva razloga.

– Jedan je što sam Dalmatinac, a drugi jer sam posljednjih 15 godina bio ravnatelj strukovne škole te znam što takvo obrazovanje daje generacijama mladih. Naša reforma školstva ići će u smjeru da strukovnim školama damo što veći značaj jer budućnost Hrvatske leži u tomu. Upravo vi koji ste 110 godina gradili ovu školu dokaz ste tomu, da niste vrijedili ne biste ovoliko trajali – poručio je Karin te otvorio izložbu.

Tijekom programa okupljene su zabavljala dva glazbena sastava, učenici su recitirali pjesme, a na kraju manifestacije Lenka Kuzmanić, umirovljena profesorica s najdužim stažom u školi, otkrila je ploču koja je postavljena ovim povodom u školskoj zgradi.

IZVOR: ggts.hr

Secured By miniOrange